Du behöver
- 6 st äpplen t
- 50 g smör kallt
- 1.5 dl strösocker
- 1 tsk färsk timjan
- 4 st smördeg (340 g)
- 2 st äggulor
Vanilj-crème fraîche:
2 dl crème fraîche
1 st vaniljstång
2 msk florsocker
Gör så här
1
Sätt ugnen på 225 grader. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Koka dem i lite vatten cirka 5 minuter. Hyvla det kalla smöret i botten på en ugnssäker stekpanna. Strö över sockret. Lägg på äppelhalvorna med den runda sidan ner. Strö över timjan. Låt smördegen tina något, kavla ut plattorna två och två på varandra och skär ut två rundlar. Lägg den ena på äpplena. Pensla med äggula och lägg på nästa smördegs-ark. Sätt stekpannan på plattan på stark värme 5-10 minuter så att sockret i botten karamelliseras och får färg. Grädda vidare mitt i ugnen en kvart tills smördegen blivit gyllenbrun och krispig.
2
Stjälp upp och ned på ett fat och garnera med timjankvist.
3
Vispa crème fraîchen, gärna med elvisp, tills den blir tjock och fluffig. Halvera vaniljstången och gröp ur den. Smaksätt med vanilj och florsocker.