Chin chin

Du behöver 2 dl vetemjöl 1 krm salt 2 msk strösocker 2 tsk kummin 1 tsk finrivet apelsinskal 50 g smör 1 hopvispat ägg olja...


20 portioner

Du behöver

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk kummin
  • 1 tsk finrivet apelsinskal
  • 50 g smör
  • 1 hopvispat ägg
  • olja till fritering

Gör så här

1
1. Blanda samman mjöl, salt, socker, kummin och apelsinskal i en bunke. Smula ner smöret till en grynig massa. Stjälp upp den på bakbordet.

2
Häll ägget i en fördjupning i högen.

3
2. Knåda samman massan till en smidig deg. Det tar 2-4 minuter och måste göras för hand. Använd inget mjöl på bakbordet.

4
Låt degen vila 5 minuter innan den kavlas ut till en 2-3 mm tjock platta. Använd mjöl på bakbordet och degen under kavlingen.

5
3. Sporra ut degen i sneda bitar, ungefär 3 cm breda. Gör en skåra mitt på varje bit. Trä den ena snibben genom skåran och dra ut kakan.

6
4. Värm oljan till 180 grader eller tills den brusar runt en torr trästicka.

7
Lägg ner ett par kakor i taget. Vänd dem efter ett ögonblick. De ska bli gyllene men inte brunbrända. Ta upp med hålslev och lägg på pappersklätt bakgaller.

8
5. Dofta florsocker och rivet apelsinskal över kakorna om så önskas, och servera dem alla helst ljumma.


Kommentar:
I Nigeria står försäljare i varje gathörn och bjuder nygräddade chin chin
– kryddiga klenäter som äts varma, precis som nygräddade munkar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top