Jullimpa

Du behöver 7 dl grovt rågmjöl 2 dl vetekli 13 dl vetemjöl special 1 l kokande vatten 2 pkt jäst (2x50g) 1 dl Ljummet vatten...


2 portioner

Du behöver

  • 7 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl vetekli
  • 13 dl vetemjöl special
  • 1 l kokande vatten
  • 2 pkt jäst (2x50g)
  • 1 dl Ljummet vatten
  • 2 msk salt
  • 1 dl brödsirap mörk

Gör så här

1
Rör ihop rågmjöl, vetekli och kokande vatten i en bunke. Låt stå minst 6 timmar. Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Tillsätt salt och brödsirap.

2
Arbeta ihop jästblandningen (gärna i hushållsmaskin) med lite i taget av vetemjölet och det skållade mjölet till en lite kladdig deg. Spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt degen jäsa 45 min under bakduk. Baka ut 2 limpor. Låt jäsa ytterligare 45 minuter. Grädda bröden längst ner i ugnen i 200 grader ca 50 minuter. Låt svalna på galler.


Kommentar:
Se länkarna för fler av Susanna Lundbladhs ätliga julklappar!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top