Kumminknäcke

Du behöver 25 g jäst 2 1/2 dl spädd äppeldricka 1 msk kumminfrön 1 1/2 tsk salt 4 dl fint rågmöl ca 2 dl vetemjöl...

Tillagningstid: 20 minuter
60 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl spädd äppeldricka
  • 1 msk kumminfrön
  • 1 1/2 tsk salt
  • 4 dl fint rågmöl
  • ca 2 dl vetemjöl
  • (grovt) rågmjöl till utbakning

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Ljumma äppeldrickan fingervarm, 37 grader, och slå den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp.

2
Stöt kumminen fint, blanda dem och saltet i bunken liksom allt fint rågmjöl. Arbeta gärna med elvispens degkrokar och tillsätt vetemjöl efterhand tills degen känns smidig.

3
Knåda degen på mjölat bakbord, kavla ut hälften i taget tunt, mellan 1 och 2 mm. Dra ett tag med kruskaveln över degen och pricka tätt med gaffel. Ta ut kuvertbitar med pepparkaksform och lägg på bakplåtspapper. Upprepa med andra deghalvan och till sist med hopknådade spillbitar.

4
Dra över ett papper i taget på kall plåt och grädda i nedre delen av 250 grader varm ugn cirka 5 minuter. Låt svalna och torka på galler. Förvaras i fukttät burk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top