Du behöver
- 2 dl sötmandel (125 g)
- 200 g smör
- 1.5 dl strösocker
- 1 st ägg
- 4 dl vetemjöl
Fyllning:
Vispad grädde
hjortronssylt eller tinade frysta hjortron
Ugnstemperatur: 175 grader
Gör så här
1
Skålla och skala mandlarna. Låt dem torka väl, utspridda på en plåt. Mal dem på mandelkvarn. Rör smör och socker smidigt. Tillsätt mandlar, ägget och det mesta av mjölet. Arbeta degen på bakbordet med resten av mjölet. Låt degen vila kallt minst 1 timme.
2
Forma degen till en smal rulle. Skär den i bitar och tryck ut dem i smorda formar. Ställ dem på plåt. Grädda mandelmusslorna mitt i ugnen cirka 8 minuter. Stjälp upp kakorna ur formarna på en gång, de fastnar om de får kallna i formarna. Fyll kakorna strax före servering med en gräddklick och en tesked hjortronsylt eller fina upptinade hjortron.