Du behöver
- 50 g jäst
- 5 dl vatten
- 1/2 dl olja
- 2 msk vit baksirap
- 1 tsk salt
- 75-100 g grovriven cheddarost
- 2 1/2 dl fint rågmjöl
- ca 12-13 dl vetemjöl special
- Till pensling:
- 1 vispat ägg
- 25 g riven cheddarost
Gör så här
1
Smula ner jästen i en skål. Ljumma vattnet till 37 grader, häll i olja, sirap och salt och häll den ljumma väts-kan över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Rör i osten och sedan mjölet, lite i taget, och knåda till en smidig deg. Låt den jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
2
Dela degen i 16-18 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 20-25 minuter. Pensla med ägg, strö med lite riven cheddarost och grädda mitt i ugnen 15-20 minuter tills bullarna är genomgräddade. Låt dem svalna på galler under duk.