Du behöver
- 4 tunnskaliga apelsiner
- 1 citron
- 500 g (ca 6 dl) strösocker
- 5 dl vatten
- 1 bit (ca 4 cm) kanelstång
- ca 4 dl färskpressad apelsin- och citronsaft
- 1 msk citronsyra
Gör så här
1
Borsta och skölj frukterna noga i hett vatten. Skala av enbart det yttersta gula skalet från både apelsiner och citron med en potatisskalare. Dela de skalade frukterna och pressa ur saften. Fruktens saftighet kan variera, men man får ut mest med en eldriven citruspress.
2
Blanda socker, vatten och kanelstång i en rymlig kastrull. Koka sockerlagen under lock cirka 5 minuter.
3
Lägg ner citrusskalen i sockerlagen och koka ytterligare 5 minuter. Låt lagen kallna med skalen kvar.
4
Sila citruslagen och även den färskpressade citrussaften. Blanda alltsammans och rör ner citronsyran så att den löser sig.
5
Häll upp saften på väl rengjorda flaskor. Förvara saften i kyl. Skaka flaskan och späd apelsinsaften med vatten och is till önskad styrka.