Kumminbröd

Du behöver 5 dl vatten 2 tsk kummin hel 25 g jäst 3 msk olivolja 1.5 tsk salt 5 dl rågsikt 7 dl vetemjöl Gör...


1 portion

Du behöver

  • 5 dl vatten
  • 2 tsk kummin hel
  • 25 g jäst
  • 3 msk olivolja
  • 1.5 tsk salt
  • 5 dl rågsikt
  • 7 dl vetemjöl

Gör så här

1
Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med kummin. Låt stå och svalna tills vattnet har blivit fingervarmt (37 grader). Smula jästen i en degbunke och rör den slät med olja, salt och degvätska.

2
Tillsätt rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop det hela till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.

3
Knåda degen och forma den till ett runt bröd. Lägg brödet på bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

4
Gör ett rutmönster på brödet med en vass kniv eller ett rakblad. Grädda brödet i ugnens nedre del tills det har blivit gyllenbrunt, 30-40 minuter i 175 graders ugnsvärme. Låt svalna under bakduk.


Kommentar:
Tips!
Om man vill att brödet ska få en hård yta, låter man det svalna utan bakduk.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top