Marockocitroner

Du behöver 25 st citron 1.5 dl havssalt grovt 2 st kanelstänger 10 st kryddnejlikor hela 12 st svartpepparkorn 3 st lagerblad Gör så här...


1 portion

Du behöver

  • 25 st citron
  • 1.5 dl havssalt grovt
  • 2 st kanelstänger
  • 10 st kryddnejlikor hela
  • 12 st svartpepparkorn
  • 3 st lagerblad

Gör så här

1
Tvätta och skrubba 10 citroner noga. Dela dem på längden, men inte ända ut, de ska hålla samman helt i en ände. Eller skär fyra snitt runt om, då blir båda ändarna hela. Vik upp citronerna lite och salta dem inuti. Kläm ihop och tryck till dem så att de ser hela ut igen. Tryck ner citronerna i en stor, väl rengjord burk. Varva dem med kanel, nejlikor, peppar och lagerblad. Tryck till så mycket att citronernas saft rinner ut och ner i burken. Pressa saften ur de resterande 15 citronerna och häll den över citronerna i burken. Låt burken stå i rumstemperatur i cirka 30 dagar. Skaka om och vänd burken runt och upp och ner varannan dag.

2
Använd dem så här:

3
Inlagda citroner är ett av de vanligaste tillbehören i det marockanska köket. När väl citronerna vilat i 30 dagar tar du upp och sköljer dem väl och tar bort fruktköttet. Det är bara det mjuka, aromrika skalet man använder. Du kan till exempel hacka ner skalen i såser, kalla (cr?me fraiche, yoghurt) eller varma, i sallader och dressingar, till grillat, kyckling, fisk eller kött och i grönsaksrätter.


Kommentar:
Citrusfrukter har många användningsområden. Prova att laga våra smarriga desserter och goda marinader och inläggningar!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top