Du behöver
- 250 g champinjoner
- 1 l vatten
- 3 msk grönsaksfond
- 0.5 dl rotselleri fint tärnad
- 2 st schalottenlökar fint hackade, eller gul lök
- 3 msk rapsolja eller smör
- 4 msk vetemjöl vetemjöl
- 0.5 dl purjolök finstrimlad
- salt nymalen vitpeppar
- 1 dl matlagningsgrädde
- äggula
- bladpersilja hackad
Gör så här
1
Använder du färsk svamp ska den ansas, skivas och fräsas vackert brun i stekpanna.
2
Koka upp vatten och fond. Lägg i sellerin. Låt koka cirka 10 minuter.
3
4
Fräs den hackade löken i olja eller smör i en kastrull. Pudra över mjölet under omrörning och späd med selleribuljongen. Lägg i purjo och svamp och låt koka 2-3 minuter under omrörning. Smaksätt med salt och peppar.
5
6
Vispa ihop grädde och äggula. Ta kastrullen från värmen och rör ner gräddblandningen i soppan som inte får koka mer för då skär den sig och blir flockig. Strö på persilja.
Efter soppan passar det utmärkt med pösiga pannkakor i ugn.