Saltströdda kuvertbröd

Du behöver 25 g jäst 25 g margarin eller smör 2.5 dl Ljummet vatten 0.5 tsk salt 1 tsk strösocker 6.5 dl vetemjöl Pensling: 1...


12 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 25 g margarin eller smör
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 6.5 dl vetemjöl

Pensling:

1 st ägg + 2 tsk vatten
gourmetsalt (fingersalt)

Gör så här

1
Degen är lagom stor för de flesta matberedare. Använd degklor eller plastvinge, eller kniv om inget annat finns. Smula jästen i bunken, klicka i mjukt matfett, tillsätt vatten, salt och socker. Blanda tills jästen löst sig. Häll i mjölet och arbeta samman till en deg. Älta degen väl i matberedare med degkrok eller plastvinge. I maskin med kniv blandas bara ingredienserna ihop till en deg. Den måste arbetas ytterligare för hand. Kniven skär sönder degen om den arbetas för länge i maskinen. Täck med bakduk och ställ degen att jäsa till dubbel storlek, 30-45 minuter i rumstemperatur.

2
Knåda samman degen på bakbordet. Rulla ut till en längd och dela den i 12 lika stora bitar. Dra ut varje bit en aning på längden och vrid den en gång. Lägg på papprad plåt. Täck med bakduk och jäs cirka 20 minuter. Vispa samman ägg och vatten med en gaffel. Pensla bröden och strö med flingor av gourmetsalt. Grädda bröden mitt i ugnen i 225 grader 12-15 minuter. Låt dem svalna på galler.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top