Rödbetspaj

Du behöver 125 g smör eller margarin 3 dl vetemjöl 0.5 tsk salt 2.5 msk kallt vatten Fyllning: 5 dl kokta rödbetor tärningar salvia drygt...


4 portioner

Du behöver

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 2.5 msk kallt vatten

Fyllning:

5 dl kokta rödbetor tärningar
salvia drygt 1/2 dl hackad färsk
salt och vitpeppar
3 st ägg
2.5 dl mjölk
2 dl ost t ex grevé eller prästost

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader.

2
Hacka ihop matfettet med vetemjöl och salt och knåda till sist ihop det med lite kallt vatten. Rulla till en boll, kavla ut den till en cirkel och tryck ut den i en springform, cirka 25 cm i diameter. Nagga pajskalet i botten och sätt in i kylen cirka 20 minuter.

3
Vänd ihop rödbetstärningarna med salvia, salt och vitpeppar. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda med 1 dl riven ost.

4
Lägg rödbetstärningarna och salvian i pajskalet. Häll på äggblandningen och strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen cirka 40 minuter eller tills äggstanningen är fast och genomgräddad.


Kommentar:
På restaurang “Formel B” gör man pajen som små portionspajer; här görs det som en stor paj.
Det här receptet ingår i en meny av kökschefen Nikolaj Kirk Axelsson. För fler rätter i menyn klicka på länkarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top