Tarte tomate chèvre

Du behöver 8 små metallpajformar med veckade kanter, ca 9 cm i diameter Pajdeg: 1 1/2 dl vetemjöl ca 60 g margarin eller smör 1...


8 portioner

Du behöver

  • 8 små metallpajformar med veckade kanter, ca 9 cm i diameter
  • Pajdeg:
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • ca 60 g margarin eller smör
  • 1 1/2-3 msk vatten
  • margarin eller smör till pensling av formar
  • Fyllning:
  • 125 g eller 8 msk chèvre (fransk getost)
  • 2 ägg
  • 1 1/2-2 dl mellan- eller matlagningsgrädde
  • 8-10 cocktailtomater
  • färsk basilika

Gör så här

1
Hacka/gaffla ihop vetemjöl och tunt skivat matfett till en smulig pajdeg. Rör i vatten och arbeta (för hand) ihop blandningen till en jämn, lätthanterlig liten deg. Forma den avlång och skär degen i åtta ungefär lika stora bitar.

2
Pensla formarna med mjukt matfett. Tryck med fingrarna ut en degbit i varje form – även runt kanterna.

3
Sätt ugnen på 225 grader.

4
Vik ihop aluminiumfolie till smala remsor och pressa fast dem runt formarnas kanter så att degen håller sig uppe under gräddningen.

5
Förgrädda pajskalen cirka 10 minuter så att de får färg. Ta ut och låt dem svalna lite.

6
Nu är det strax dags att lägga cirka 1 msk chèvre-ost i varje form.

7
Vispa ihop ett av äggen med 1 dl grädde och fördela över osten i samtliga formar. Vispa ihop även det andra ägget med grädde och skarva i med om den första blandningen inte räcker till.

8
Grädda pajerna färdiga, 10-15 minuter eller tills äggsmeten stelnat. Ta ut formarna ur ugnen. Skär några av småtomaterna i skivor och lägg 2-3 stycken på varje paj. Garnera med basilikablad och servera pajerna lätt avsvalnade.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top