Du behöver
- 8 små metallpajformar med veckade kanter, ca 9 cm i diameter
- Pajdeg:
- 1 1/2 dl vetemjöl
- ca 60 g margarin eller smör
- 1 1/2-3 msk vatten
- margarin eller smör till pensling av formar
- Fyllning:
- 125 g eller 8 msk chèvre (fransk getost)
- 2 ägg
- 1 1/2-2 dl mellan- eller matlagningsgrädde
- 8-10 cocktailtomater
- färsk basilika
Gör så här
1
Hacka/gaffla ihop vetemjöl och tunt skivat matfett till en smulig pajdeg. Rör i vatten och arbeta (för hand) ihop blandningen till en jämn, lätthanterlig liten deg. Forma den avlång och skär degen i åtta ungefär lika stora bitar.
2
Pensla formarna med mjukt matfett. Tryck med fingrarna ut en degbit i varje form – även runt kanterna.
3
Sätt ugnen på 225 grader.
4
Vik ihop aluminiumfolie till smala remsor och pressa fast dem runt formarnas kanter så att degen håller sig uppe under gräddningen.
5
Förgrädda pajskalen cirka 10 minuter så att de får färg. Ta ut och låt dem svalna lite.
6
Nu är det strax dags att lägga cirka 1 msk chèvre-ost i varje form.
7
Vispa ihop ett av äggen med 1 dl grädde och fördela över osten i samtliga formar. Vispa ihop även det andra ägget med grädde och skarva i med om den första blandningen inte räcker till.
8
Grädda pajerna färdiga, 10-15 minuter eller tills äggsmeten stelnat. Ta ut formarna ur ugnen. Skär några av småtomaterna i skivor och lägg 2-3 stycken på varje paj. Garnera med basilikablad och servera pajerna lätt avsvalnade.