Aprikospaj med vispgrädde

Du behöver 1.5 st aprikoser ca 425 g Karamell: 3 msk strösocker 20 g smör 1 msk citronsaft Kaksmet: 100 g smör mjukt 150 g...


6 portioner

Du behöver

  • 1.5 st aprikoser ca 425 g

Karamell:

3 msk strösocker
20 g smör
1 msk citronsaft

Kaksmet:

100 g smör mjukt
150 g strösocker
2 st ägg
150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
1.5 dl yoghurt naturell
1 st apelsin skal och saft av

Garnering:

100 g pistaschmandel

Servera till:

Vispad grädde

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, cirka 22 cm i diameter, med löstagbar botten. Låt aprikoserna rinna av. Smält socker, smör och citronsaft på hög värme i en stekpanna tills det börjar karamelliseras. Lägg i aprikoserna och låt dem ta åt sig av karamellen. Fördela dem sedan i ett vackert mönster i formen. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ett ägg i sänder och vispa väl emellan. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner mjölblandningen varvad med yoghurt. Rör till sist ner saft och skal av apelsinen. Bred ut kaksmeten över aprikoserna. Ugnsbaka i 45 minuter. Låt den svalna och vänd sedan upp den på en tallrik. Strö över hackad pistaschmandel. Servera med vispad grädde.


Kommentar:
Efter skid-, pulka- eller skridskoåkningen smakar det härligt med varm mat och dryck. Varför inte vintergrilla?

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top