Du behöver
- 25 g jäst
- 5 dl vatten svalt
- 0.5 msk salt
- 11 dl mjöl till knådning och utbakning
Gör så här
Vispa jästen slät i vattnet. Arbeta ner salt och mjöl. Arbeta både länge och väl till en jämn, slät och ganska fast deg. Låt degen jäsa till dubbel storlek (2-4 timmar) under bakduk. Kavla ut degen till en platta (40 x 50 cm). Rulla ihop som en rulltårta (ca 80 cm lång). Foga samman ändarna så att det blir en krans. Placera brödet på bakplåtspapper på plåt. Gör skåror i degen. Jäs utan bakduk i 2 timmar. Grädda kransen i 275 grader i 10 minuter. Pensla brödet med kallt vatten och låt grädda vidare i avstängd ugn i ca 15 minuter. Vänd brödet så att undersidan kommer upp. Grädda ytterligare 15 minuter. Låt brödet svalna utan bakduk.
Det här är en av de enkla rätterna som du kan bjuda på vid en spontan vårfest för dina vänner.