Du behöver
- 5 st te koppar nybryggt grönt
Gör så här
1
Låt tet kallna och frys in i isfack, det tar ett par tre timmar. Mixa i hushållsmaskin (det kan gå hårt åt knivarna) eller handveva genom iskross. Eller stoppa isen i plastpåse, pressa ut luft och knyt till. Gå lös på påsen med brödkavel eller hammare tills isen är finkrossad.
2
Häll upp iskrosset i glas och låt smälta medan du tar en paus och sörplar smältande iste genom grovt sugrör.
Grönt te är inte fermenterat, jäst, som bruna teblad, utan bara torkad färskvara. Bryggt och fryst ser det mer gult ut.
Som allmän vardagsdryck i Östern, har det fått ord om sig att vara ömsom sjukdomsförebyggande, ömsom hallucinogent.
Inga säkra belägg för någondera tycks finnas. Men faktum kvarstår: redan varmt grönt te släcker törsten och smakar förträffligt, milt och lite myntaartat, till asiatisk mat. Kylt är det än mer läskande.