Tebirks

Du behöver 5 dl vetemjöl 1 msk strösocker 1.5 msk smör eller margarin 25 g jäst 1.5 dl mjölk 1 st ägg kavlas in: 75...


16 portioner

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1.5 msk smör eller margarin
  • 25 g jäst
  • 1.5 dl mjölk
  • 1 st ägg

kavlas in:

75 g smör eller margarin

pensling och garnering:

1 st ägg + 1
vallmofrö blått

Gör så här

Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Smula ner matfettet. Lös jästen i den kalla mjölken och tillsätt vätskan tillsammans med lätt uppvispat ägg. Arbeta samman degen tills den är smidig. Lägg en handduk över och sätt degen att jäsa minst 45 minuter. Degen kan annars jäsa i en övertäckt bunke i kylskåpet över natten. Då är den klar att kavlas i gryningen.


Kommentar:
Så kavlar du lekande lätt:
Om degen blivit seg och vill dra ihop sig under kavlingen så låt den vila en minut. Då slappnar vetemjölets glutentrådar av så att du kan kavla degplattan till rätt mått. Strö mjöl under degplattan med jämna mellanrum och tryck inte för hårt med kaveln. Allt blir kletigt om det kavlas hål på degsjoken så att fett kommer loss. Kavla diagonalt på degplattan, en gång åt vänster, nästa gång åt höger, med långa lätta tag.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top