Gratinerade auberginer

Du behöver 2.5 st aubergine 4.5 st vitlöksklyftor olivolja Tomatsås: 2 st gula lökar 2.5 st vitlöksklyftor 0.5 kg tomater eller 2 burkar krossade tomater...


4 portioner

Du behöver

  • 2.5 st aubergine
  • 4.5 st vitlöksklyftor
  • olivolja

Tomatsås:

2 st gula lökar
2.5 st vitlöksklyftor
0.5 kg tomater eller 2 burkar krossade tomater
2.5 msk basilika hackad färsk
olivolja salt och vitpeppar

Dessutom:

mozzarellaostar
parmesanost ca 75 g riven
3.5 msk ost t ex gratängost

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva auberginerna i drygt centimetertjocka skivor. Stek dem mjuka och guldgula i olivolja med finhackad vitlök.

2
Gör tomatsås: Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs den glansig i olja och lägg i hackade tomater. Blanda i hackad basilika och krydda med salt och peppar. Häll på en dryg bottenskyla vatten och låt tomatsåsen småkoka på hög värme utan lock tills den kokar in lite grann.

3
Varva i en smord ugnsfast form aubergineskivor, tomatsås, mozzarellaskivor och parmesanost. Översta lagret ska vara tomatsås.

4
Strö över lite riven halvfet ost. Sätt in formen i ugnen och grädda tills allt är genomhett, ca 25-30 minuter. Servera som en grön middagsrätt eller som tillbehör till kött.


Kommentar:
Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedlet E1105, Lysozym!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top