Du behöver
- 1 st paprika helst flådd
- 2 st stora tomater flådda
- 1 st lök grovhackad gul
- 1 st vitlöksklyfta hackad
- 2 msk olivolja
- 1 st krossade tomater (400 g)
- 1 msk tomatpuré
- 1 tsk peppar hackad färsk spansk
- 2.5 dl vitt vin
- 2.5 dl musselspad
- 0.5 tsk salt och 1
Gör så här
1
Skär paprika och tomater i bitar. Lägg dem tillsammans med lök och vitlök i en kastrull med het olja. Fräs 3 minuter under omrörning. Tillsätt tomatkross, tomatpuré, chili, vin och musselspad (från kokning av färska musslor. Musslor kan serveras som garnering till soppan.)
2
Koka ihop soppan 8-10 minuter. Purea den alldeles slät i mixer eller med mixerstav. Späd med mer vin eller vatten om så behövs. Låt soppan kallna.
3
Smaka av den kalla soppan med salt och peppar. Servera den med spröda gurkstavar.
Det här är ett recept av Outi Sartiala, elev i “maritim gastronomi”, en yrkesutbildning på restaurangskolan Riverside i Uddevalla.
För fler recept av havets läckerheter, klicka på länkarna.