Capellagårdens goda bröd

Du behöver Obs! Tar 3 dagar att baka. Dag 1, surdeg: 25 g jäst 3 dl vatten 1 dl vetemjöl Dag 3: 75 g jäst...


4 portioner

Du behöver

Obs! Tar 3 dagar att baka.

Dag 1, surdeg:

25 g jäst
3 dl vatten
1 dl vetemjöl

Dag 3:

75 g jäst
7 dl vatten
4 tsk salt
1 tsk soja (kan uteslutas)
3 dl sirap
4 dl rågkross eller vetekross
5 dl solrosfrön
3 dl linfrön
5 dl vetemjöl
16 dl grovt rågmjöl

Gör så här

1
Börja med surdegen. Rör ihop jäst, vatten och vetemjöl till en ganska tjock smet. Låt den stå i rumstemperatur i 2 dygn.

2
Dag 3: Smula ner jästen i en stor bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll det över jästen, rör om. Tillsätt surdegen och alla övriga ingredienser och blanda till en tjock gröt. Klicka degen i väl smorda formar, 1 1/2-liters. Sätt ugnen på 175 grader. Platta till degen och nagga den med gaffel. Låt jäsa i 40-50 minuter. Grädda cirka 50 minuter på nedersta falsen i ugnen. Stjälp upp bröden på galler. Låt svalna utan bakduk. Gott till en fräsch sallad.


Kommentar:
Satsen är stor, men fyll frysen med dessa lättbakade, saftiga och nyttiga bröd.

Se länkarna för fler recept från Capellagården!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top