Du behöver
- 2 kg rabarber
- 1 st citron
- 8 dl vatten
- 2 st kanelstänger
- 6 dl strösocker per avrunnen liter saft
Gör så här
1
Skär rabarbern i skivor. Skiva citronen. Koka upp vatten, kanel och citron. Lägg i rabarbern och låt den sjuda under lock i 10-15 minuter. Häll i en silduk och låt den rinna av. Mät saften och häll tillbaka den i en kastrull. Tillsätt rätt mängd socker. Låt den koka i 5-10 minuter och skumma den väl.
2
Häll på varma rengjorda flaskor och förslut.
Späda, fina rabarberstjälkar behöver inte skalas. Däremot grova. Det gör du lättast genom att dra av skalet nerifrån med en vass kniv. Låt gärna rabarberskalet koka med i kräm eftersom de flesta färgämnen sitter där. Utan skal blir krämen gärna lite grågrön. Ett annat fiffigt sätt att få färg på krämen är att lägga med några jordgubbar. Blir både gott och vackert.
Fler raberberrecept hittar du bland länkarna!