Rabarberknäckpaj

Du behöver Pajbotten: 100 g smör 1 dl havregryn 2 dl vetemjöl 0.5 dl strösocker Fyllning: 300 g rabarber 2 st äpplen Smet: 100 g...


8 portioner

Du behöver

Pajbotten:

100 g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
0.5 dl strösocker

Fyllning:

300 g rabarber
2 st äpplen

Smet:

100 g smör
1.5 dl strösocker
2 msk vetemjöl
3 dl grädde
200 st mandel skalad och spån

Tillbehör:

vaniljvisp eller vispad grädde

Gör så här

1
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Blanda samman havregryn, vetemjöl och socker. Rör ner smöret.

2
Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, cirka 22 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i 10 minuter tills det fått lite färg. Låt det svalna.

3
Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Kärna ur och tärna äpplena. Blanda frukten och fördela den i pajskalet.

4
Smält smör och socker i en tjockbottnad kastrull. Vispa i mjölet och tillsätt grädden, lite i taget. Sjud några minuter på svag värme tills krämen tjocknar.

5
Rör ner mandeln. Fördela knäcksmeten ovanpå rabarbern. Grädda pajen i 25 minuter tills den fått fin färg och rabarbern mjuknat.


Kommentar:
Späda, fina rabarberstjälkar behöver inte skalas. Däremot grova. Det gör du lättast genom att dra av skalet nerifrån med en vass kniv. Låt gärna rabarberskalet koka med i kräm eftersom de flesta färgämnen sitter där. Utan skal blir krämen gärna lite grågrön. Ett annat fiffigt sätt att få färg på krämen är att lägga med några jordgubbar. Blir både gott och vackert.

Fler raberberrecept hittar du bland länkarna!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top