Du behöver
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 3 dl mjölk ljummen
- 25 g smör eller margarin
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 6.5 dl vetemjöl
Gör så här
1
Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka i matfett och tillsätt salt och socker. Arbeta i mjölet, men spara 1/2 dl till utbakning. Arbeta degen väl, helst i maskin. Jäs degen ca 40 minuter under bakduk.
2
Stjälp upp degen. Dela den i små bitar och trilla ut dem till ca 30 cm långa längder. Lägg dem tätt på papprad plåt. Jäs dem under bakduk cirka 20 minuter.
3
Duscha längderna med rumstempererat vatten ur duschflaska och sätt in plåten mitt i ugnen i 175 grader 25-30 minuter tills bröden fått gyllene färg och är torra och knapriga. Låt kallna på galler utan bakduk. Förvara dem torrt.
(baka 3 satser till 20 gäster)
Detta är ett av flera recept som ingår i Icakurirens härliga försommarbuffé!