Sommartårta

Du behöver Tårtbotten (1 st): 5 st ägg 1 3/4 dl strösocker (150 g) 50 g smör avsvalnat smält 50 g mandelmassa riven citron rivet...


20 portioner

Du behöver

Tårtbotten (1 st):

5 st ägg
1 3/4 dl strösocker (150 g)
50 g smör avsvalnat smält
50 g mandelmassa riven
citron rivet skal av 1/2 citron
2.5 dl vetemjöl (150 g)
1 tsk bakpulver

Rabarberfyllning:

2 l rabarber i småbitar
0.5 l strösocker

Garnering:

4 l jordgubbar
2 st gelatinblad
3 dl rabarbersaft

Gör så här

1
<b>Tårtbotten:</b> Vispa äggen med sockret till fast skum. Vispa några minuter längre än vad du tror behövs. Vispa därefter ner smör i en tunn stråle. Blanda mandelmassa, citronskal, mjöl och bakpulver. Vänd ner blandningen i äggsmeten. Klicka smeten i en smord och strödd rund form, 26 cm i diameter med löstagbar kant. Grädda tårtbotten på nedre falsen i ugnen i 175 grader cirka 40 minuter. Ta ut kakan och låt den stå 5 minuter innan kanten tas bort. Tårtbotten kan göras i god tid och frysas. Håller sig även ett par dagar på svalt ställe.

2
<b>Rabarberfyllning: </b>Blanda rabarberbitar och socker i en vid rostfri kastrull. Lägg på lock och ställ kastrullen på köksbänken. Låt rabarbern safta sig över natten. Koka nästa morgon upp rabarbern nätt och jämnt och låt den kallna helt. Sila av 3 dl av saften och spara den.

3
<b>Garnering: </b>Lägg tårtbottnarna på varsitt serveringsfat. Skeda över rabarbern. Skölj jordgubbarna väl. Snoppa några av bären, låt andra behålla sin stjälk och fördela dem hela över tårtorna.


Kommentar:
Två bottnar behövs till 20 gäster. Rabarber och bär räcker till bägge.

<b>Tips!</b> Tårtorna kan garneras dagen före servering och förvaras i kylskåp.

Detta är ett av flera recept som ingår i Icakurirens härliga försommarbuffé!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top