Du behöver
- 50 g jäst
- 50 g smör eller margarin
- 7.5 dl vatten
- 3 tsk salt
- 1 msk flytande honung
- 20 dl lantvetemjöl eller lantbrödsmjöl
Gör så här
1
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till 37 grader och häll lite av degspadet över jästen. Rör så att jästen löses och tillsätt saltet, honungen och mjölet lite i taget. Arbeta degen ordentligt. Låt jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 1 timme.
2
Stjälp upp degen på bakbordet och arbeta snabbt samman den. Dela degen i 8 delar och rulla ut till långa, smala baguetter. Vrid varje längd så många varv du kan och lägg dem på två mjölade plåtar. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med kallt vatten och pudra med gurkmeja. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.
Namnet kommer av att du vrider degen så många varv du kan för att få en lekfullare form på baguetterna. Pensla dem med vatten och pudra över lite gurkmeja före gräddning så får du fram dekorativa, gula ränder.