Vridna baguetter

Du behöver 50 g jäst 50 g smör eller margarin 7.5 dl vatten 3 tsk salt 1 msk flytande honung 20 dl lantvetemjöl eller lantbrödsmjöl...


8 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör eller margarin
  • 7.5 dl vatten
  • 3 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 20 dl lantvetemjöl eller lantbrödsmjöl

Gör så här

1
Smula sönder jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till 37 grader och häll lite av degspadet över jästen. Rör så att jästen löses och tillsätt saltet, honungen och mjölet lite i taget. Arbeta degen ordentligt. Låt jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 1 timme.

2
Stjälp upp degen på bakbordet och arbeta snabbt samman den. Dela degen i 8 delar och rulla ut till långa, smala baguetter. Vrid varje längd så många varv du kan och lägg dem på två mjölade plåtar. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med kallt vatten och pudra med gurkmeja. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter.


Kommentar:
Namnet kommer av att du vrider degen så många varv du kan för att få en lekfullare form på baguetterna. Pensla dem med vatten och pudra över lite gurkmeja före gräddning så får du fram dekorativa, gula ränder.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top