Hasses stekta inlagda strömming

Du behöver strömming 1 kg orensad, eller 600 g strömming 1 tsk salt Panering: 1 tsk salt 1 dl grahamsmjöl eller rågmjöl ströbröd eller och...


4 portioner

Du behöver

  • strömming 1 kg orensad, eller 600 g strömming
  • 1 tsk salt

Panering:

1 tsk salt
1 dl grahamsmjöl eller rågmjöl
ströbröd eller och vetemjöl

Fyllning:

hackad persilja dill eller gräslök,
kaviar eller ansjovis

Till stekning:

3.5 msk smör eller margarin

Ättikströmming

1 st sats stekta strömmingsflundror
1 st gul lök och/eller gul lök
1.5 st morötter tunt skivade
6 st vitpepparkorn grovt stötta
dillkvistar

Lag:

2.5 dl vatten
4 msk ättiksprit
3 msk strösocker
1 tsk salt

Gör så här

1
Skölj de rensade strömmingarna. Lägg dem med skinnsidan ner på skärbräda eller ett smörpapper och strö över salt. Fördela hackat kryddgrönt, kaviar eller ansjovis på hälften av antalet. Lägg sedan ihop strömmingarna två och två till flundror. Vänd flundrorna i saltat grahams- eller rågmjöl. Eller i ströbröd, blandat med lite vetemjöl. Stek flundrorna 3-4 minuter på varje i sida i stekpanna med matfett på medelvärme – så att inte paneringen blir bränd.

2
Eller stek flundrorna i ugn: Värm den till 250 grader. Sätt in en liten långpanna med matfett i och låt fettet bli ljusbrunt. Lägg de panerade fiskarna i ett lager i långpannan. Stek i mitten av ugnen cirka 20 minuter. Vänd fisken efter halva tiden. Skala och skiva lökarna. Varva den helst varma, stekta strömmingen med skivad lök, skivade morötter, grovstötta pepparkorn och dillkvistar i en skål eller form med lock. Blanda lagen och häll den över strömmingen. Eller koka upp lagen och häll den varm över kall strömming.


Kommentar:
Det här är ett recept som är gott att bjuda på när det är midsommarkalas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top