Du behöver
- Pajdeg:
- 3 dl vetemjöl
- 100 g smör eller margarin
- 2 1/2 msk grädde eller vatten
- Smet:
- 75 g malen eller finhackad sötmandel
- 75 g smör eller margarin
- 1 1/2 dl socker
- 2 ägg
- 1 msk vetemjöl
- 1 dl havregryn
- 1 tsk bakpulver
- Fyllning:
- 4-5 dl ansad, finskuren rabarber
- socker
- kanel
Gör så här
1
Mät upp mjölet i en skål. Fördela smöret i mjölet till en grynig massa. Häll i grädde eller vatten och arbeta raskt ihop till en deg. Det går också utmärkt att använda matberedare. Låt degen vila cirka 1 timme på svalt ställe.
2
Gör smeten under tiden. Skålla och skala mandeln och mal eller finhacka den. Arbeta samman samtliga ingredienser till smeten. Använd matberedare.
3
Kavla och tryck ut pajdegen i en form, cirka 30 cm i diameter.
4
Förgrädda pajskalet i 225 grader i cirka 10 minuter. Fyll sedan skalet med finskuren, skalad rabarber. Strö över socker och kanel och häll till sist över smeten. Grädda kakan i 150 grader i 40-60 minuter.