Du behöver
- 2.5 skiva vitt bröd
- 500 g mogna tomater
- 1 st gurka
- 2.5 st vitlöksklyftor
- 1 st grön paprika
- 1 st röd paprika
- 1.25 dl olivolja
- 2.5 msk sherryvinäger
- salt och svartpeppar
- färska örter
- filodeg eller smördeg
Gör så här
1
Kantskär brödskivorna och smula ner dem i en skål. Häll på lite vatten och låt dra medan du förbereder det andra. Snitta tomaterna i toppen, doppa i kokande vatten och lägg i isvatten (så stoppar kokprocessen). Dra av skalet, halvera dem och kärna ur dem. Skala gurkan, halvera den och kärna ur den. Halvera och kärna ur paprikorna. Kör grönsakerna i mixer eller matberedare och kör till en puré. Smaka av med kryddor och vinäger – prova dig fram. Späd eventuellt med lite vatten om du vill ha en lösare konsistens.
2
Låt purén stå kallt före serveringen.
3
Garnera med finhackade färska örtkryddor och hackad schalottenlök, som läggs på ett litet flarn av smördeg eller filodeg.
Receptet är framtaget av mästerkocken Niklas Ekstedt i Helsingborg.