Kryddad vinbärsgelé

Du behöver 1.5 l vinbär 3 dl vatten Smaktillsats: 2 msk konjak eller 1 bit hel kanel 6 st kryddnejlikor 2 bitar ingefära torkad Till...


0 portioner

Du behöver

  • 1.5 l vinbär
  • 3 dl vatten

Smaktillsats:

2 msk konjak eller 1 bit hel kanel
6 st kryddnejlikor
2 bitar ingefära torkad

Till varje liter avrunnen saft:

1 st melatin påse gul – äppelpektin
9 dl strösocker

Gör så här

1
Skölj bären, de behöver inte repas. Koka dem med vattnet i en gryta ca 10 minuter. Krossa dem då och då mot grytans kant.

2
Låt kryddorna koka med om du väljer dem som smaksättning. Slå sen upp bärmassan i silduk och låt den självrinna ca 30 min.

3
Mät saften, slå den tillbaka i den rena grytan och koka upp. Rör ned pektinmedlet i den kokande saften och fortsätt koka 1 minut.

4
Tillsätt sockret lite i sänder, rör så det smälter och koka ytterligare 1 minut. Ta grytan av värmen och tillsätt eventuell konjak. Ta bort skummet på ytan.

5
Slå upp gelén i små rena, varma glasburkar sköljda med Atamonlösning. Lägg en ren handduk över och förslut med lock följande dag. Förvara burkarna i kylen.


Kommentar:
Vilken färg vinbären har spelar ingen roll. Kryddor sätter extra smak på gelén och konjak passar särskilt bra till svarta vinbär.
Klicka på länkarna här intill för fler bäriga recept från Hus & Hem!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top