Du behöver
- 2 kg Fläderbärsklasar
- 3 st äpplen syrliga
- 5 dl vatten
- 6 dl strösocker
- 1 tsk citronsyra
Gör så här
1
Avlägsna grova stjälkar från klasarna. Skölj bären. Skär äpplena med skal och kärnhus i tjocka klyftor. Blanda bärklasar och äppelklyftor i en rymlig kastrull. Häll på vattnet. Koka upp under lock på medelvärme. Fortsätt att koka långsamt under lock tills bären brister och släpper ut saften, cirka 20 minuter.
2
Häll upp allt i en silställning, eller i ett durkslag som fodrats med en tunnsliten kökshandduk. (Obs! Bärfärgen går inte att tvätta ur!) Låt saften självrinna ett par timmar eller över natten. Koka upp saften. Rör ner sockret med citronsyran tills det löst sig. Skumma. Häll saften på rena flaskor och korka. Förvara svalt och mörkt. Eller frys saften i små bägare.