Gelé av frostbitna rönnbär

Du behöver 2 kg rönnbärsklasar frostbitna 1 l vatten 9 dl strösocker (ca 800 g) per liter saft Gör så här 1 Om bären inte...


7 portioner

Du behöver

  • 2 kg rönnbärsklasar frostbitna
  • 1 l vatten
  • 9 dl strösocker (ca 800 g) per liter saft

Gör så här

1
Om bären inte fått någon frostnatt på träden, går det bra att lägga dem i frysen över natten. Skölj dem innan de fryses.

2
Saft:

3
1. Lägg frysta rönnbär i kastrullen utan att tina dem först. Häll på kallt vatten. Lägg på lock och koka upp på medelvärme. Koka 5 minuter tills bären spricker sönder och släpper ur saften.

4
2. Häll upp i silduk eller lägg en gammal kökhandduk i durkslag och sila genom denna. Saften behöver självrinna under ett par timmar eller över natten. Pressa inte.

5
Gelé:

6
1. Mät saften och häll den i en vid kastrull eller traktörpanna. Koka upp och koka utan lock i 5 minuter. Skumma av.

7
2. Rör ner sockret i ett par, tre omgångar. Rör tills det löst sig helt. Koka upp igen och skumma av. Koka 5-10 minuter. Dra kastrullen åt sidan. Skumma om nödvändigt.

8
3. Fyll på rena små glas, koppar eller burkar som är lätta att stjälpa ur. Fördela bären i glasen. Låt kallna. Lägg ett papper löst över tills nästa dag. Paraffinera och bind över.


Kommentar:
Tips:
Geléet behöver slå av sig fukten som ångar i väg medan det kallnar. Den stora sockermängden är ett bra konserveringsmedel i sig, men ytan kan sterilseras genom att stryka över några droppar konjak eller brännvin. Förvara mörkt och svalt. Gör inte dubbel sats av gelé, större mängder tar längre tid på sig att bilda gelé.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top