Frasiga franska smörgifflar

Du behöver 25 g jäst 3 dl vatten 1 st ägg 1 tsk salt 1 l vetemjöl 125 g smör eller margarin Pensling: 3 msk...


14 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 1 st ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 l vetemjöl
  • 125 g smör eller margarin

Pensling:

3 msk matfett smält
1 st ägg

Gör så här

1
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet så det blir fingervarmt. Häll det över jästen så den löser sig. Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet.

2
Arbeta degen smidig. Ta upp den på ett väl mjölat bakbord. Kavla ut den till en jämn tjock platta cirka 25×40 cm.

3
Hyvla matfettet med osthyvel till tunna skivor. Fördela dem över halva degen. Vik över den andra deghalvan och tryck till runtom kanterna.

4
Kavla nu ut degen till en rektangulär platta som är cirka 1 cm tjock. Vik samman den plattan i tre delar. Svep plastfilm om och låt den vila svalt i cirka 30 minuter.

5
Kavla ut den igen till en platta och vik samman i tre delar. Upprepa detta moment ytterligare en gång.

6
Dela sedan degen i två delar och kavla ut varje deg till en avlång kaka som är cirka 10 cm bred och 40 cm lång.

7
Sätt ugnen på 250 grader.

8
Sporra eller skär ut trekanter och pensla dessa med smält matfett.

9
Rulla dem till gifflar från basen mot spetsen, lägg dem på en papprad plåt och låt dem jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.

10
Pensla dem med uppvispat ägg och grädda dem mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top