Du behöver
- 400 g färska rödbetor
- 2 st gula lökar
- 2 st morötter
- 1 st klyfta vitkål (250 g)
- 2 msk smör
- 12 dl vatten
- 3 3/4 msk kalvfond eller grönsaksfond
- 1.5 msk vinäger
- salt grovmalen svartpeppar
- 1 dl lätt crème fraiche
- pepparrot nyriven
Att servera till: Grovt brytbröd
Gör så här
1
1. Skala rödbetor, lök och morötter. Skär allt utom en rödbeta i fina strimlor eller grovriv dem.
2
2. Strimla vitkålen.
3
3. Fräs det finskurna i matfett i en gryta. Häll på vatten och fond och låt sjuda under lock på svag värme tills strimlorna är mjuka, 20-30 minuter.
4
4. Riv den sista rödbetan och rör ner i soppan.
5
5. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
6
6. Servera soppan med en klick crème fraîche med nyriven pepparrot på och en bit bröd.
Välj bröd till som passar vid ev. allergi.
Obs! Soppan är lika god varm som kall. Vad som passar bäst beror på stämning och väder. Smaklig måltid!