Du behöver
- 2 gula lökar, finhackade
- olivolja
- 6 dl vitt vin
- 4 dl vatten
- 2 kg färska blåmusslor, tvättade och kontrollerade
- Dillsmörsås:
- musselspadet
- 400 g smör
- saft från citron
- salt
- svartpeppar
- 200 g färsk dill
Gör så här
1
Fräs löken mjuk i olivolja. Tillsätt vin och vatten. Låt koka upp. Lägg i musslorna. Lägg på lock och låt koka ca 5 minuter.
2
Ta upp musslorna och låt dem svalna.
3
Spar spadet. Plocka musslorna ur skalen.
4
5
Så här gör du såsen:
6
Reducera (koka ihop) musselspadet till hälften. Klicka i smöret under vispning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Mixa fint med dillen strax före serveringen.
Det här receptet ingår i rätten Rimmad ångpocherad torskrygg
med pytt på kålrot, salladslök och blåmusslor. Dillsmörsås och
mandelpotatissufflé av Anna-Karin Kindmark, kökschef på Färna Herrgård. Klicka på länkarna för övriga recept.