Krabbsoppa med oststänger

Du behöver 2 st krabba (to-talt cirka 1,1 kg) 25 g smör 2 skiva franskbröd 1.5 l fiskbuljong (vatten plus tärning) 25 g smör mjukt...


6 portioner

Du behöver

  • 2 st krabba (to-talt cirka 1,1 kg)
  • 25 g smör
  • 2 skiva franskbröd
  • 1.5 l fiskbuljong (vatten plus tärning)
  • 25 g smör mjukt
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk tomatpuré
  • salt vitpeppar
  • konjak ev.
  • vin ev. vitt torrt
  • 3 dl vispgrädde
  • 0.5 dl dill finklippt

Gör så här

1
Rensa krabban. Ta vara på köttet från klorna på de färska, i de frysta klorna sitter köttet väl hårt. Spar det liksom de fina bitar du får ut ur skölden. Kasta bort gälarna och magsäcken som finns strax under munnen.

2

3
Krossa skalet och “benkroppen”. Lägg det tillsammans med småbitar av köttet i en stor gryta. Tillsätt matfett, bröd och buljong. Låt koka upp och sjud på svag värme 35 minuter. Koka under tiden ihop vispgrädden till ungefär hälften.

4

5
Vill du göra soppan i god tid och kyla ner den kan du spara knappt en deciliter grädde som du vispar och tillsätter strax innan serveringen. Då får du samma vackra skummiga yta som då den är nylagad.

6

7
Sila av buljongen när koket är klart. Rengör grytan och häll tillbaka buljongen. Rör samman matfett och vetemjöl till en smidig pasta. Klicka ner den i buljongen och vispa kraftigt. Låt koka några minuter. Smaksätt med tomatpuré, salt, peppar och gärna konjak och lite vitt vin. Vispa ner grädden och dillen.

8
Fördela krabbköttet i heta sopptallrikar och häll i soppan. Servera genast, gärna med oststänger till.

9

10
Oststängerna gör du av frysta tinade smördegsplattor. Skär dem i sex längsgående remsor. Pensla med äggvita och lägg på riven ost. Vrid varje remsa till en lös snodd och grädda till fin färg på bakplåtspapper i 225 grader varm ugn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top