Du behöver
- 5 dl mjölk
- 1 paket (50 g) jäst
- 2 msk honung
- 1 msk olja
- 1/2 dl linfrö
- 1/2 dl solrosfrö
- 2 dl vetekli
- ca 10 dl vetemjöl
- Pensling:
- 1 ägg
- Garnering:
- örtsalt
- linfrön och solrosfrön
Gör så här
1
1. Ljumma mjölken till 37°C .
2
2. Smula jästen och häll mjölken över. Rör tills jästen löst sig.
3
3. Blanda i honung, olja, linfrö, solrosfrö, vetekli och vetemjöl.
4
4. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin. Låt jäsa ca 1 timme.
5
5. Baka ut degen till 2 runda limpor. Låt limporna jäsa på plåt ca 30 minuter.
6
Sätt här ugnen på 200°C så att den hinner bli varm innan bröden ska gräddas.
7
6. Pensla bröden med ägg. Strö över lite örtsalt och frön.
8
7. Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.
9
8. Låt svalna på galler under bakduk.
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakurirens matredaktion.