Kanelbullar

Du behöver 25 g jäst 75 g smör eller margarin 2.5 dl mjölk eller vatten 1 krm salt 0.5 dl strösocker vetemjöl ca 8 dl...


20 portioner

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 75 g smör eller margarin
  • 2.5 dl mjölk eller vatten
  • 1 krm salt
  • 0.5 dl strösocker
  • vetemjöl ca 8 dl
  • 1 st ägg

Fyllning:

75 g smör eller margarin
1 msk kanel malen
0.75 dl strösocker

Garnering:

1 st ägg
0.5 dl pärlsocker

Gör så här

1
1. Halvera jästpaketet, enklast från hörn till hörn. Arbeta med rena händer och bind undan håret, så det inte fastnar i elvispen.

2
2. Smula ner hälften av jästen i stor bunke.

3
3. Mät upp smör efter paketets streckmarkeringar. Det är 50 gram mellan strecken, så 1 1/2 markering blir rätt. Smält smöret i kastrull på medelvarm platta. (Låt smöret till fyllningen ligga framme och bli mjukt.)

4
4. Mät mjölk eller vatten i ett mått för flera deciliter. Drag det smälta smöret från plattan och häll i mjölken. Har du ingen baktermometer kan du känna med fingret – 37 grader ska vätskan vara, det känns varken kallt eller varmt. (Varmare vätska dödar jästen, då jäser inte bullarna.)

5
5. Mät upp mjöl – häll det i litermått, så det inte packar sig för hårt. Salt mäts i det lilla kryddmåttet och socker till strecket mitt i decilitermåttet i måttsatsen.

6
6. Häll den 37-gradiga vätskan över jästen, rör tills jästen lösts upp. Knäck ägget i egen pyts innan du rör det skalfria ägget i bunken. Tillsätt salt och socker medan elvispen rör, och det mesta av mjölet. Spara någon deciliter mjöl tills du ser om degen är kletig fastän det mjöl du hällt i är inarbetat i degen. Tillsätt då mera mjöl, lite i sänder. Arbeta med vispen tills degen är slät och len, ca 5 minuter på medelhastighet. Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa 30 minuter på dragfri plats.

7
7. Sätt på ugnen, 250 grader. Ställ 20 bullformar på en ugnsplåt. Knåda nu ihop degen igen för hand, använd handlederna att trycka till med. Degen ska bli mjuk, len och ganska blank, det tar ca 5 minuters hårt jobb. Är degen kladdig strör man på lite mjöl i taget och arbetar in.

8
8. Kavla från mitten och dra i hörnen. Fyrkantigt, cirka 50 x 30 centimeter, ska det bli. Underlaget är en non-stick-platta som degen inte fastnar i, annars duger mjölad bänk i stället.

9
9. Bred smör på degen med lätt hand och en bred kniv, strö på fyllningen, socker och kanel, så jämnt som möjligt.

10
10. Rulla degen från ena långsidan mot den andra.

11
11. Skär av rullen på mitten med vass kniv. Dela sedan halvorna likadant. Måtta nu 5 skivor vardera av degrullens fyra bitar. Buffa upp varje bullämne underifrån i mitten och lägg i bullform. Låt jäsa under handduken ca 20 minuter.

12
12. Färdigjäst? Puffa en pyttegrop i en bullsida med fingertoppen. Om gropen genast slätar ut sig är jäsningen klar.

13
13. Vispa upp ett knäckt ägg med gaffel i en liten pyts. Pensla så mycket som möjligt av bullarna med ägg och strö på pärlsocker, numera finns det även i rosa.

14
Grädda mitt i ugnen, ca 10 minuter, till gyllene färg. Tag ut med grytlappar och ställ bullarna på galler. Lägg en handduk över medan de svalnar, annars blir ytan torr.


Kommentar:
<li> Satsen kan dubblas om man har en större köksmaskin, skriv de nya måtten i marginalen med avvikande färg innan du börjar i så fall.
<li> Bullarna är godast ljumma och färska, men kan frysas i plastpåsar när de kallnat.
<li> Hembakningsrådet, www.hembakningsradet.m.se, värnar om vårt kulturarv, den starka tradition för hembak, matbröd och kaffebröd som är typiskt för Sverige.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top