Thaikryddad morotssoppa med sesambollar

Du behöver 400 g morötter 1 st purjolök 1 st citrongräs 1 tsk ingefära färskriven 1 l vatten 2 st hönsbuljongtärningar 2.5 dl grädde 0.5...


4 portioner

Du behöver

  • 400 g morötter
  • 1 st purjolök
  • 1 st citrongräs
  • 1 tsk ingefära färskriven
  • 1 l vatten
  • 2 st hönsbuljongtärningar
  • 2.5 dl grädde
  • 0.5 tsk sambal oelek

Sesambollar:

1 st burk kikärter 400 g
2 st äggulor
1 msk maizena
1 dl sesamfrön
salt och peppar
olja till fritering

Gör så här

1
Skala morötterna och skär dem i bitar. Skölj och ansa purjon. Skär den i skivor. Ta bort de yttersta bladen på citrongräset och skär den gröna saftiga delen i tunna skivor. Lägg morötter, purjolök, citrongräs, riven ingefära, vatten, buljongtärningar i en kastrull. Sjud under lock i 15 minuter tills grönsakerna har mjuknat. Tillsätt grädden och mixa till en slät soppa. Smaka av med sambal oelek.

2

3
Sesambollar: Lägg kikärter, äggulor, maizena och sesamfrön i en matberedare och mixa till en smet. Tillsätt mer maizena om smeten blir för lös. Krydda. Forma smeten till cirka 8 bollar och rulla dem i sesamfrön.

4
Hetta upp oljan i en vid djup panna. Fritera bollarna några minuter tills de fått fin färg. Servera dem till den varma soppan.


Kommentar:
Fler goda recept med rotfrukter hittar du om du klickar på länkarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top