Svartsoppa med konjak

Du behöver 5 dl svinblod 1 dl vetemjöl 2 l buljong 1 dl plommondryck (barnmat) 2.5 tsk salt strösocker drygt 1 dl 0.5 tsk vitpeppar...


10 portioner

Du behöver

  • 5 dl svinblod
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 l buljong
  • 1 dl plommondryck (barnmat)
  • 2.5 tsk salt
  • strösocker drygt 1 dl
  • 0.5 tsk vitpeppar mald
  • 0.5 tsk kryddnejlika mald
  • 0.5 tsk ingefära mald
  • 0.5 dl vinäger
  • 0.5 dl konjak
  • 1.5 dl sherry
  • citron raspat skal av 1

Gör så här

1
Sila blodet och vispa det i en bunke med mjölet. Låt svälla en stund.

2
Koka upp buljong och fruktdryck i en stor kastrull, 4-liters blir lagom, vispandet skvätter väldigt. Häll i mjölblandningen under ivrig vispning, förtröttas icke, då skär sig soppan.

3
Låt sedan soppan sjuda ett par minuter under fortsatt vispning. (Använder du färdiglagad soppa ska den värmas försiktigt, under vispning den också.)

4
Lyft sedan grytan från plattan och smaka av den med salt, socker, kryddor och starkvaror. Även den färdiglagade soppan kan behöva kryddas på efter upptiningen. Särskilt sherryn tillför soppan det där lilla extra, fantastiska.

5
Servera soppan rykande het i värmda sopptallrikar och med ett par Mårtenspiroger till varje portion. Strö på raspat citronskal.


Kommentar:
Aromen, som flytande pepparkaka, fyller näsan, ja hela huvudet. Svartsoppan är godare än själva gåsen, så den får bli en helt egen festmiddag!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top