Alströmertårta

Du behöver Bottnar: 150 g vetemjöl 150 g smör 150 g potatis kokta skalade Fyllning: 1 kg äpplen 0.5 dl vatten citron saften av 1/2...


8 portioner

Du behöver

Bottnar:

150 g vetemjöl
150 g smör
150 g potatis kokta skalade

Fyllning:

1 kg äpplen
0.5 dl vatten
citron saften av 1/2
0.5 dl strösocker (eller 7 dl grovt äppelmos)
5 dl vispgrädde

Gör så här

1
Häll mjölet i en bunke. Smula smöret i mjölet. Riv kalla potatisar fint på rivjärn och blanda ner. Arbeta samman till en deg.

2
Dela degen i 3 lika stora bitar. Kavla ut varje bit till en rundel, cirka 24 cm i diameter. Kavla gärna på ett bakplåtspapper. Lägg en väl urvriden kökshandduk under ifall pappret vill glida i väg.

3
Lägg en tallrik ovanpå degrundeln och sporra till en jämnt rund kant.

4
Grädda varje tårtbotten för sig mitt i ugnen i 200 grader i 12 minuter. Låt kallna på bakplåtspappren. Tårtbottnarna är mycket spröda.

5
Fyllning: Kärna ur och skala äpplena. Dela dem i småbitar. Koka till mos med vattnet och citronsaft. Det får gärna vara tuggbitar kvar i moset. Rör ner sockret och rör tills det löst sig. Låt kallna helt.

6
Vispa grädden till fast skum.

7
Montering: Bred äppelmos på varje tårtbotten. Klicka på grädde vartefter bottnarna med äppelmos förs över från bakplåtspappret och staplas ovanpå varandra. Avsluta med grädde.

8
Servera tårtan på en gång, innan bottnarna hinner mjukna av fukten i fyllningen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top