Du behöver
- 3 flaskor mjukt rödvin
- 1 kanelstång
- 5-6 kryddnejlikor
- 5 cm skalad färsk eller torkad ingefära
- saft + skal av 3 apelsiner
- saft + skal av 2 citroner
- 5 cm skalad färsk eller torkad ingefära
- 1 liten sockertopp, 250 g (eller sockerbitar)
- 2 dl brun rom, värmd
Gör så här
Värm vinet i stor kastrull. Lägg i kanel, ingefära och nejlikor. Pressa citrusfrukterna, spara saften. Lägg skalen i vinet. Låt dra en stund under lock på köksbänken. Sila bort fasta delar ur vinet, hetta upp igen med citrussaften i. Lägg ett galler över grytan. Detta sker bäst på köksbordet, inte under fläkten. Ha ett stort grytlock till hands att kväva hotfull eld med. Dränk nu sockret i varm rom och tutta på romångorna. Låt brinna tills sockret smält ner i vinet.