Grova tekakor med kummin

Du behöver 5 dl mjölk 1 pkt jäst (50 g) 0.5 tsk salt 0.5 dl sirap 1.5 msk stött kummin 3 dl grovt rågmjöl vetemjöl...


24 portioner

Du behöver

  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 0.5 tsk salt
  • 0.5 dl sirap
  • 1.5 msk stött kummin
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • vetemjöl ca 10 dl

Gör så här

1
Ljumma mjölken. Rör ut jästen med lite av mjölken i degbunken. Häll i resten av mjölken. Tillsätt salt, sirap, kummin och rågmjöl. Arbeta i vetemjöl till en smidig deg. Täck med bakduk och jäs degen minst 30 minuter.

2
Arbeta degen smidig på bakbordet. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en 1/2 centimeter tjock kaka. Nagga hela kakan. Tag med ett runt mått ut kakor, cirka 8 centimeter i diameter, och gör ett hål i varje kaka, t ex med en äppelpipa.

3
Lägg kakorna på papprad eller smord plåt. Jäs under bakduk till minst dubbel storlek. Grädda tekakorna mitt i ugnen i 250 grader 6-7 minuter. Låt svalna på galler med bakduk över.


Kommentar:
Alla kakor och bröd här kan frysas. Det går också bra att förvara de torra småkakorna och rånen i täta burkar på torrt och svalt ställe.
Lägg inte ner kakor som blir över från kakfaten i burkarna. Kakor som varit framme kan ha dragit åt sig fukt och lukt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top