Julgäddbullar med saffranssås

Du behöver 500 g gäddfilé 1 tsk salt 0.5 krm kajennpeppar 1 krm vitpeppar 0.5 tsk citronskal raspat 2 st äggvitor 2.5 dl matlagningsgrädde kall...


10 portioner

Du behöver

  • 500 g gäddfilé
  • 1 tsk salt
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 0.5 tsk citronskal raspat
  • 2 st äggvitor
  • 2.5 dl matlagningsgrädde kall
  • 5 dl fiskbuljong eller tärning

Saffranssås:

5 dl gäddbuljong
1 dl vin torrt vitt
2.5 dl matlagningsgrädde
1 g saffran (2 påsar)
1 st sockerbit
1 tsk salt
2 krm vitpeppar malen
4 msk vetemjöl
0.5 dl vatten

Gör så här

1
Känn noga efter att filéerna verkligen är benfria.

2
Dela fisken i mindre bitar, mixa dem fint med salt, peppar, citrusriv och äggvitor. Arbeta in grädden skvättvis, med pulsknappen, tills färden är jämn och smidig. Låt gärna vila i kylen någon halvtimme före kokning.

3
Koka upp buljongen i en vid kastrull, sänk till sjudvärme och klicka ner färs med hjälp av två matskedar i vattnet. Inte fler bullar i sänder än som får plats att flyta i ytan allesammans. Sjud försiktigt under lock 5 minuter, varmhåll på hett fat medan nästa sats får fast form i grytan.

4
Gäddbullarna kan göras helt färdiga och förvaras i kyl väl täckta en natt eller två. Värm dem i mikro eller ugn, väl täckta, före servering. De kan också frysas för senare konsumtion.

5
Så här gör du såsen:

6
Koka upp buljongen, späd till 5 dl med vatten om mycket har dunstat. Tillsätt vin och grädde. Stöt saffranet finpulvrigt i mortel med sockerbiten, som hjälper till att krossa kryddan och ger såsen fin rondör. Borsta ner allt pulvret (lätt med brödpensel) i såsen. Rör i salt och peppar, koka upp igen. Vispa mjölet jämnt i vattnet, vispa ner blandningen i såsen, som ska röras hela tiden så den inte bränns. Låt sjuda under omrörning 5 minuter, smaka sen av så att salthalten kan justeras.

7
Kan lagas i timmar i förväg och värmas i kastrullen. Tänk bara på att täcka själva såsytan under väntan (rundklippt smörpapper är idealiskt) annars skinnar den sig.

8
Brysselkål:

9
– är snyggt och gott till fisk också, särskilt med kryddig sås. Värm enligt paketets anvisning.


Kommentar:
Det här receptet ingår i Icakurirens julbord. För fler recept klicka på länkarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top