Juleträd av glada tomtar

Du behöver 50 g smör mjukt 2 msk strösocker 1 st äggula 2.5 dl vetemjöl 450 g mandelmassa 1.5 st äggvitor Garnering: julmarsipan ca 250...


21 portioner

Du behöver

  • 50 g smör mjukt
  • 2 msk strösocker
  • 1 st äggula
  • 2.5 dl vetemjöl
  • 450 g mandelmassa
  • 1.5 st äggvitor

Garnering:

julmarsipan ca 250 g rosa
vit kristyr
blockchoklad

Gör så här

1
Arbeta ihop matfett och socker till en smidig massa. Tillsätt äggula och rör försiktigt i mjölet. Resultatet blir en mördeg, som du kavlar ut ca 2 mm tjock. Ta ut 22 kakor med runt kakmått, 5 cm i diameter. Lägg kakorna som en pyramid tätt intill varandra på en papprad plåt.

2
Riv mandelmassan på rivjärn eller i matberedare och blanda rivet med äggvita, så mycket att du får en mandelmassa som är smidig och kan formas med händerna till kakor. Forma marsipanen till en rulle. Dela den i 22 lika stora bitar. Forma varje bit med hjälp av florsockerpudrade händer till runda kakor, lika stora som mördegskakorna. Gör dem lite tjockare på mitten. Lägg marsipankakorna på mördegskakorna.

3
Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn tills de har svagt gulbrun färg. Tar ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna.

4
Tårtan är färdig när strängarna fått guldbrun vacker färg. Det tar ca 15 minuter.

5
Kavla ut den rosa marsipanen. Skär ut trekanter i lagom storlek för tomtemössor. Placera en på varje kaka som på bilden. Doppa cocktailstickor i

6
chokladen och “pricka” ögonen på plats. Pynta mössan med vit kristyr och gör en glad mun med rosa kristyr.


Kommentar:
Klicka på länkarna för fler recept på härligt julgodis!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top