Du behöver
- 50 g smör mjukt
- 2 msk strösocker
- 1 st äggula
- 2.5 dl vetemjöl
- 450 g mandelmassa
- 1.5 st äggvitor
Garnering:
julmarsipan ca 250 g rosa
vit kristyr
blockchoklad
Gör så här
1
Arbeta ihop matfett och socker till en smidig massa. Tillsätt äggula och rör försiktigt i mjölet. Resultatet blir en mördeg, som du kavlar ut ca 2 mm tjock. Ta ut 22 kakor med runt kakmått, 5 cm i diameter. Lägg kakorna som en pyramid tätt intill varandra på en papprad plåt.
2
Riv mandelmassan på rivjärn eller i matberedare och blanda rivet med äggvita, så mycket att du får en mandelmassa som är smidig och kan formas med händerna till kakor. Forma marsipanen till en rulle. Dela den i 22 lika stora bitar. Forma varje bit med hjälp av florsockerpudrade händer till runda kakor, lika stora som mördegskakorna. Gör dem lite tjockare på mitten. Lägg marsipankakorna på mördegskakorna.
3
Grädda kakorna mitt i 175 grader varm ugn tills de har svagt gulbrun färg. Tar ca 12 minuter. Ta ut och låt svalna.
4
Tårtan är färdig när strängarna fått guldbrun vacker färg. Det tar ca 15 minuter.
5
Kavla ut den rosa marsipanen. Skär ut trekanter i lagom storlek för tomtemössor. Placera en på varje kaka som på bilden. Doppa cocktailstickor i
6
chokladen och “pricka” ögonen på plats. Pynta mössan med vit kristyr och gör en glad mun med rosa kristyr.
Klicka på länkarna för fler recept på härligt julgodis!