Du behöver
- 1.5 dl vatten
- 50 g smör
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 kg mandelmassa
- florsocker ca 6 dl
Gör så här
1
Koka upp vatten och matfett i en kastrull. Vispa i mjölet. Sjud smeten under omrörning med en trägaffel tills den släpper kastrullens botten och blir en stor klump. Låt den kallna. Riv mandelmassan på rivjärn eller matberedare och arbeta ihop den med den kokta smeten och florsockret.
2
Är mandelmassan riktigt färsk och mjuk kan man behöva lite mer florsocker för att marsipanen ska bli formbar.
Julmarsipan utan gluten:
Tål du inte gluten kan du ändå göra marsipan av mandelmassa.
Blanda 500 g riven mandelmassa med 150 g florsocker och 2 matskedar glukos som finns att köpa på apotek.
Kavla marsipan gör du lättast mellan sjok av plastfolie.
Smälta choklad gör du bäst i skål över hett vattenbad. Det går bra några sekunder i mikron, men det kan bli för hett och då blir chokladen grynig.
Klicka på länkarna för fler recept på härligt julgodis!