Du behöver
- 1 dl vispgrädde
- 75 g smör osaltat
- 500 g mörk blockchoklad
- 1 dl crème fraîche
- 3 msk konjak whisky, rom eller citruslikör
Chokladglasyr:
blockchoklad ca 400 g mörk
silverkulor
Gör så här
1
Låt grädde och smör koka upp i en stor kastrull. Sänk värmen och sjud tills smöret smält. Tillsätt chokladen, bruten i bitar, och vispa tills den smält och blandningen blivit slät. Ta kastrullen från värmen. Vispa i crème fraîche och valfri sprit. Häll smeten i 2 formar, ca 15 x 20 cm. Låt svalna till rumstemperatur och ställ sedan formarna i kylskåp så att smeten blir så kall att den kan skäras till kuber, ca 2 x 2 cm. Det tar ca 1 timme.
2
Ställ kuberna i frysen, ca 1 timme. Klä under tiden plåtar eller brickor med bakplåtspapper. Smält chokladen i vattenbad på spisen. Doppa tryffel-kuberna i chokladen med hjälp av gafflar. Lägg dem på de papprade plåtarna. Fäst eventuellt några silverkulor på bitarna innan chokladen hinner stelna.
Klicka på länkarna för fler recept på härligt julgodis!