Couscous som i tetuan

Du behöver ca 500 g benfria grytbitar av lamm 2-3 msk olja 1 tsk salt 1-2 pressade vitlöksklyftor 1 lagerblad, 1 tsk timjan 1 krm...


4 portioner

Du behöver

  • ca 500 g benfria grytbitar av lamm
  • 2-3 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 lagerblad, 1 tsk timjan
  • 1 krm vardera av mald kryddnejlika, kryddpeppar och svartpeppar
  • 3-5 dl vatten
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3-4 små morötter
  • 3-4 gula lökar
  • 4-5 dl förkokta couscousgryn

Gör så här

1
Bryn de renskurna, kalopsstora köttbitarna i oljan i en gryta. Tillsätt salt, vitlök och kryddor. Häll på vatten så att det täcker köttet. Rör i tomatpuré och buljongtärning. Koka köttet på rätt svag värme under lock cirka 30 minuter.

2
Skär under tiden morötterna i bitar eller sneda skivor och koka dem mjuka för sig i vatten med lite salt.

3
Skala och skiva lökarna. Fräs löken glansig i stekpanna, häll över lite av skyn i grytan och koka löken mjuk till lökröra.

4
Hetta upp couscous i vatten enligt anvisning på paketet och häll upp grynen i en stor skål. Skeda över lammgryta och lökröra, lägg till kokta morötter och servera direkt. Eller lägg upp couscous, lammgryta, lökröra och morötter var för sig.


Kommentar:
Couscous är små gryn av durumvete som ser ut som lite grövre mannagryn. Men couscous är också hela maträtten – den välkryddade köttgryta med kött och grönsaker som äts med couscous till. I Nordafrika är själva rätten couscous lika mycket hus- och livrätt som pastarätter är i Italien. Samt vanligt förekommande i exempelvis Nice på franska rivieran.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top