Du behöver
- ca 500 g benfria grytbitar av lamm
- 2-3 msk olja
- 1 tsk salt
- 1-2 pressade vitlöksklyftor
- 1 lagerblad, 1 tsk timjan
- 1 krm vardera av mald kryddnejlika, kryddpeppar och svartpeppar
- 3-5 dl vatten
- 3 msk tomatpuré
- 1 köttbuljongtärning
- 3-4 små morötter
- 3-4 gula lökar
- 4-5 dl förkokta couscousgryn
Gör så här
1
Bryn de renskurna, kalopsstora köttbitarna i oljan i en gryta. Tillsätt salt, vitlök och kryddor. Häll på vatten så att det täcker köttet. Rör i tomatpuré och buljongtärning. Koka köttet på rätt svag värme under lock cirka 30 minuter.
2
Skär under tiden morötterna i bitar eller sneda skivor och koka dem mjuka för sig i vatten med lite salt.
3
Skala och skiva lökarna. Fräs löken glansig i stekpanna, häll över lite av skyn i grytan och koka löken mjuk till lökröra.
4
Hetta upp couscous i vatten enligt anvisning på paketet och häll upp grynen i en stor skål. Skeda över lammgryta och lökröra, lägg till kokta morötter och servera direkt. Eller lägg upp couscous, lammgryta, lökröra och morötter var för sig.
Couscous är små gryn av durumvete som ser ut som lite grövre mannagryn. Men couscous är också hela maträtten – den välkryddade köttgryta med kött och grönsaker som äts med couscous till. I Nordafrika är själva rätten couscous lika mycket hus- och livrätt som pastarätter är i Italien. Samt vanligt förekommande i exempelvis Nice på franska rivieran.