Tre sorters julgodis

Du behöver Fyllda dadlar: 25 st dadlar urkärnade 25 st jordnötter eller cashewnötter, rostade och saltade mjölkchoklad ca 100 g Flingmoln: 1 st apelsin 100...


4 portioner

Du behöver

Fyllda dadlar:

25 st dadlar urkärnade
25 st jordnötter eller cashewnötter, rostade och saltade
mjölkchoklad ca 100 g

Flingmoln:

1 st apelsin
100 g choklad mörk ren
4.5 dl ris eller frukostflingor

Tomteluvor:

250 g marsipan
matolja till händerna
2.5 st karamellfärg droppar röd

Gör så här

1
Fyllda dadlar:

2
Fyll varje dadel med en salt nöt. Jordnötter duger utmärkt. Det salta är gott till de söta dadlarna.

3
Antingen kan dadlarna ätas som de är nu, eller så kan man doppa ena halvan i smält mjölkchoklad.

4
Smält chokladen i mikrougn, det är enklast. Bryt chokladen i bitar Mikra 1 minut på hög effekt (750 W), sedan 15 sekunder i sänder tills allt har mjuknat. Doppa dadlarna i chokladen och låt stelna på bakplåtspapper i kylen.

5
Flingmoln:

6
Tvätta en apelsin och torka av den ordentligt. Riv det orange av skalet fint, på rivjärnets småhåligaste sida.

7
Bryt isär chokladen och smält i skål i mikron på full effekt (750 W), först 1 minut. Känn efter med gaffel om bitarna smält, de sjunker inte ihop, så man måste kolla. Mikra annars 15 sekunder i stöten tills allt är smält.

8
Blanda i apelsinrivet. Klicka ut en sked i taget på bakplåtspapper, tryck i puffat ris eller frukostflingor. Låt stelna på svalt ställe.

9
Tomteluvor:

10
Dela marsipanen i en bit på 200 g och en på 50, ungefär.

11
Skiva den stora biten och lägg i bunke. Smörj in händerna i matolja. Då slipper du få röda händer.

12
Droppa i karamellfärg och knåda in den i marsipanen. Tillsätt mera färg om du så tycker, knåda degen jämn. Dela i 10-12 lika stora bitar.

13
Forma varje bit, först till en boll, sedan till en kon och böj luvspetsen (se bilden). Tvätta händerna och rulla en vit kant och tofs av ofärgad marsipan. Sätt fast på varje luva.

14
Förvara i tät burk, annars torkar marsipanen.


Kommentar:
Dadlar, marsipan och apelsin – bara att smaka på orden ger julkänsla. Här får du några recept på en god jul.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top