Melonsorbet på mandelbotten

Du behöver Sorbet: 2 1/2 dl vatten 1 dl strösocker 1 galia- eller ogenmelon (ca 500 g) Mandelbottnar: 150 g mandelmassa 1 äggvita Jordgubbssås: 300-400...


6 portioner

Du behöver

  • Sorbet:
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 galia- eller ogenmelon (ca 500 g)
  • Mandelbottnar:
  • 150 g mandelmassa
  • 1 äggvita
  • Jordgubbssås:
  • 300-400 g djupfrysta sockrade jordgubbar

Gör så här

1
Koka vatten och socker så att sockret löser sig. Låt sockerlagen kallna. Kör melonen i bitar – utan skal och kärnor – i matberedare eller mixer till puré. Blanda den med sockerlagen i en skål. Ställ den i frysen att stelna. Rör om ofta under infrysningen så att det inte blir ispiggar i massan. Eller frys till sorbet i glassmaskin.

2
Rör den frysta sorbeten med elvisp eller för hand så att den blir hanterlig. Forma rätt stora sorbetkulor och frys in dem. Sedan är det bara att ta fram och lägga upp sorbeten på mandelbottnarna 5-10 minuter före servering.

3
Mandelbottnar: Riv mandelmassan grovt och blanda den med vitan i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills massan blir smidig. Bred ut 6 rundlar, cirka 8 cm i diameter, på bakplåtspapper på plåt. Grädda i 275 grader cirka 3 minuter. Låt svalna på galler. Kan bakas flera dagar i förväg och förvaras i burk.

4
Kör jordgubbarna till sås i matberedare eller mixer.

5
Lägg upp mandelbottnarna med melonkulorna på tallrikar och häll jordgubbssåsen runt om. Sätt eventuellt fram extra sås för hugade.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top