Du behöver
- 6 tomater
- 1 tsk salt
- ett par nypor socker
- 3 kronärtskockor
- 1/2 röd lök
- 1 vitlöksklyfta
- saften från 1/2 citron
- saften från 1/2 apelsin
- 1 dl olivolja
- 150 g färsk spenat
- 2 msk rostade mandlar
Gör så här
1
Skär tomaterna i fyra klyftor och strö över salt och socker. Torka dem i 120 grader varm ugn i en timme.
2
Bryt loss skaftet på kronärtskockan mot t ex en bordskant. På så sätt dras kraftiga fibrer ur botten. Skär bort den övre delen av kronbladen och skägget i mitten från skockorna. Dela dem i fyra delar och koka i lättsaltat vatten i 30-40 minuter. Ha gärna några droppar citron i vattnet.
3
Finhacka rödlöken och pressa vitlöksklyftan. Pressa den halva citronen och apelsinen. Skaka mandlarna i het panna med lite salt. Grovhacka dem.
4
Så här långt kan man förbereda.
5
Strax före serveringen:
6
Hetta upp oljan i en panna och lägg i spenatbladen. Fräs mycket kort, ca 15-20 sekunder. Blanda i vitlöken, rödlöken, citrusjuicen, tomaterna, kronärtskockorna och mandlarna. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt. Servera salladen direkt.